Skip to main content

Argumenterande text - "SLUTA GÅ MOT RÖTT!"

SLUTA GÅ MOT RÖTT!


(Bilden är hämtad från https://www.bicycling.se/blogs/kristerisaksson/index.htm?tag=142)

Vi har alla sett hur fotgängare går mot rött ljus i korsningar. I Sverige är bilförarna ganska snälla, de låter människor gå före över övergångsställen, även om det lyser rött. Men jag tycker att det är helt fel. Man får aldrig gå mot rött! Det är mitt ämne idag.

För det första så är det olagligt att gå mot rött i trafiken. Om det finns en lag som säger att det är dåligt borde det vara obligatoriskt, trots att det inte finns något staff. Folk bör inte gå mot rött.

För det andra är det omoraliskt att strunta i regler och det leder till att yngre generationer också beter sig så. Och det kommer inte bara handla om trafik, kanske även något annat. Nya generationer bryr sig inte om regler, det påverkar samhället på ett negativt sätt.

För det tredje och sista är det totalt livsfarligt. De som går mot rött verkar inte sätta något värde på sina egna liv. Det är hemskt! Olyckor händer så lätt!

Trots att det är dåligt att gå mot rött är det många som säger att det är helt ok för att det sparar tid och de hävdar att det har koll på situationen.

Samtidigt så kan lagbrotten skapa en tryggare vardag. Det låter konstigt va? Men om folk går mot rött väldigt ofta så måste bilförare alltid dubbelkolla och inte bara stirra på trafikljusen.

Man har olika ursäkter:
1. Jag var stressad
2.
Det kom ju inga bilar
3.
Alla andra brukar ju göra det
4.
Jag följde efter de andra

Då kommer bara mer och mer folk börja göra det om vi inte ändrar på situationen.

I Kina finns det en lag som skyddar fotgängare, men den gäller endast om de går när det är grönt. Föraren blir helt skuldfri om det händer en olycka med en fotgängare som har gått mot rött. Då är det lätt att förstå att det är farligt att gå mot rött. Mina lärare har berättat för mig om detta redan när jag gick på dagis och även hemma har jag fått höra det många gånger av mina föräldrar. Jag förstår inte varför så många vuxna inte bryr sig om det i Sverige. Kan det verkligen spara så mycket tid? Har de så brottom?


Jag vill uppmana alla att sluta gå mot rött! Vi har bara ett liv. Slösa inte bort det för att du är 20 sekunder sen till något.

Comments

Popular posts from this blog

Romananalys ”Sent ute”

Om Romanen ”Sent ute” Boken slutar med att Baran fixade förhållandet med Elin igen och blev fri från utegångsförbud. Men han, Emre och Mirans vänskap tog en smäll för att de fick olika straff från åklagarmyndigheten och Emre och Miran ville smita från sina ansvar och sa att det var bara Barans idé att köra bilen. Baran var modig i slutet och öppnade brevet tillsammans med Elin, det var bara lite böter. Han rev sönder brevet och kastade det, de var jätteglada med beslutet och skrattade. Budskapet som boken levererar är att föräldrar är viktiga för ungdomars uppfostran, särskilt de som har annan kulturell bakgrund. På samma sätt som ungdomar själva kan lära sig från misstag och förbättra sig, så är det också bra för deras liv. Jag tyckte inte så mycket om boken från början. Jag kände mig arg när jag läste om Barans slagsmål med vänner och lögner till mamman. Jag tyckte att han redan fick ett ganska bra liv i Sverige jämfört med i Kurdistan: han fick gratis skola, bra miljö och at...

Referat

Om Syskonspråket 2017-08-20 I texten “Tillfället gör syskonspråket” som finns att hitta i Språktidningen, december 2010 och boken Språkporten (2012) skriver Eliza Kajanus om några fakta om syskonspråk. Hon har forskat om tre syskon som kommer från en utländsk familj och bor i Sverige. De pratar tre språk flytande men mest svenska sinsemellan för att det känns bekvämt och snabbt för hjärnan att ladda upp. Eliza skriver att de flerspråkiga barnen lär sig persiska och polska från föräldrar och de två språken bara används när det gäller att hålla familjeband. Annars talar de bara svenska med varandra, särskilt är det praktiskt när de snackar om hemligheter. Hon hävdar att det verkar som de är nöjda med situationen och känner sig stolta över sina tre modersmål. Eliza är fascinerad av deras förmåga att växla mellan språk men hon påpekar också att många flerspråkiga syskon föredrar att språket som talas i landet där de bor i blir det huvudsakliga syskonspråket. Det är oberoende av...

Källkritik

1. Jag hatade att läsa Jag tycker att den här källan inte är tillförlitlig. Det är en artikel från Dagens Nyheter 2000-02-10. Dagens Nyheter (DN) är Sveriges största morgontidning och den innehåller väldigt mycket information. Men den här artikeln skrevs av en privatperson- Petter Alexis Askergren som är en känd svensk hiphopmusiker. DN publicerade Petters känslor och åsikter om läsning. Det var egna upplevelser som är påverkade av hans känslor och det är subjektivt. Denna artikeln skrevs för att använda folks åsikter för att få svar på en fråga- “Varför är läsandet så problematiskt”. Men det var bara en enda åsikt. Så jag bedömer den otillförlitlig. 2.  http://sv.metapedia.org/wiki/huvudsida Metapedia är en webbsida som är ett alternativt uppslagsverk om kultur, filosofi, vetenskap och politik. Den är likadan som wikipedia, men fokuserar bara på områden utanför moderna uppslagsverk och några bortglömda ämnen. Den fungerar på samma sätt som Wikipedia, alla kan bidra och lägga...